EIS Kenniscentrum Insecten brengt de ongewervelde dieren van Nederland in kaart en waar mogelijk bieden we bescherming voor bedreigde soorten. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Je kunt ons ondersteunen door donateur te worden, waarnemingen te doen of deel te nemen aan de Landelijke Insectendag.
Zie je een zweefvlieg, kever of een ander insect in je tuin? Maak een foto en voer deze in bij Waarneming.nl. Dat is nuttig, omdat het bijdraagt aan de kennis van onze biodiversiteit. Zo worden uit de losse data van de sprinkhanen jaarlijks landelijke trends berekend door het CBS.
De tuintellingen zijn belangrijk voor het draagvlak voor de natuur. Sinds 2024 werken we samen met de Wespenstichting aan de wespentuintelling. Doe mee en observeer tijdens het telweekend welke wespen je in je omgeving tegenkomt. Meer informatie vind je op de website van Tuintelling.nl.
Wil je meer doen, dan kun je ook deelnemen aan de Jaarrond Tuintelling. Het is het grootste tuinonderzoek van Nederland waar iedereen aan bij kan dragen.
EIS Kenniscentrum Insecten coördineert het meetnet hommels en een aantal andere meetprogramma’s om trends te kunnen volgen. Deze meetprogramma’s zijn onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM, zie NEM-website). Het NEM is een samenwerkingsverband tussen de overheid en een aantal soortenorganisaties. Wil je meedoen aan een vast monitoringstraject van ons, kijk dan hier.
Wil je meer leren over insecten of andere ongewervelden leren herkennen? Binnen diverse projecten worden excursies en lezingen georganiseerd.
Hommelmeetnet Voor tellers in het meetnet Hommels.
Landelijke Insectendag Voor iedereen.
Kniptorrenproject Voor waarnemers van kniptorren.
Groen Traineeship Voor jongeren van 16-29 jaar.
EIS brengt enkele malen per jaar de digitale nieuwsbrief Tentakel uit en er zijn ook enkele meer specifieke nieuwsbrieven, zoals SPINED, digitale kokerjuffer, gallennieuwsbrief en nieuwsbrief kniptorren.
In Nederlandse Faunistische Mededelingen worden vooral nieuwe soorten voor Nederland gepubliceerd. In Entomologische Tabellen wordt steeds een bepaalde groep ongewervelden behandeld, waarbij herkenning centraal staat. Sinds 2024 verschijnt het magazine Insecten.
Via zoekkaarten, veldgidsen, soortzoekers, boeken zoals Natuur van Nederland, en verspreidingsatlassen kun je leren over het herkennen van ongewervelden. Je kunt deze downloaden bij de publicaties of vinden in onze webshop.
Wil je meer weten over bijen, hommels, zweefvliegen en andere bestuivers, dan kun je terecht op de website van Bestuivers.nl. De bosmieren hebben ook hun eigen website. Neem eens een kijkje!
Steun ons bij de bescherming van insecten en andere ongewervelden door een éénmalige of jaarlijkse donatie. Als Donateur Basis ontvang je het magazine Insecten, als Donateur Plus ontvang je daarnaast de Entomologische Tabellen.
Als je EIS Kenniscentrum Insecten wilt steunen en een blijvende bijdrage wilt leveren aan toekomstige generaties, kun je de Stichting opnemen in je testament. Zo help je niet alleen de insecten en andere ongewervelden, maar draag je ook bij aan het behoud van de Nederlandse natuur.
EIS
Kenniscentrum
Insecten
Postadres:
EIS Kenniscentrum Insecten
Postbus 9517
2300 RA Leiden
T: (+31) 071 7519314
Bezoekadres:
Darwinweg 2
2333 CR Leiden