De opkomst van exotische landplatwormen in Nederland zet door

Delen via:
Malika van Lochem

EIS Kenniscentrum InsectenRadboud Universiteit

Nature Today 23-MEI-2025 – In Nederlandse tuinen duiken steeds vaker exotische landplatwormen op. Wetenschappers van de Radboud Universiteit en EIS Kenniscentrum Insecten houden de verspreiding van de verschillende soorten nauwlettend in de gaten. Ze onderzoeken hoe de landplatwormen in onze tuinen terechtkomen en wat de impact is van deze dieren. Jij kunt helpen met het onderzoek door in jouw tuin op zoek te gaan!

Maak foto’s en stuur ze op

Wil je helpen met het onderzoek? Maak dan een paar goede foto’s van de landplatworm die je hebt gevonden en e-mail deze naar Naomi Thunnissen. Ook als je niet weet welke soort het is, vinden we het erg interessant om je melding en foto’s te ontvangen. Vermeld daarbij de vindplaats en voeg indien mogelijk een extra foto toe van de omgeving. We willen namelijk graag in kaart brengen op welke plekken de landplatwormen leven. Je kunt eventueel het dier levend bewaren in een goed afgesloten potje met wat blaadjes en wat vochtig keukenpapier. Gebruik bijvoorbeeld een takje of blaadje om het dier op te tillen. Het kan nuttig zijn voor ons om de landplatwormen op te halen voor extra onderzoek. Samen komen we meer te weten over deze onbekende maar mogelijk invloedrijke dieren!

Meer informatie


Tekst: Malika van Lochem, Sytske de Waart, Naomi Thunnissen, Eelke Jongejans en Frank Collas
Beeld: Malika van Lochem (leadfoto: De grote gevlekte landplatworm verstopt zich op donkere plekjes, maar bij het optillen van een pot vinden we hem toch); Rasbak; Donald Hobern; Jan van Duinen; Pierre Gros, Wikimedia Commons; Benoit Nabholz, Wikimedia Commons; Stephen James McWilliam, Wikimedia Commons; Simon Barbier, Wikimedia Commons

Delen via:

BEKIJK OOK EENS