De organisatie bestaat uit een team van werknemers die het bureau vormen en een bestuur dat toezicht houdt. De achterban van EIS bestaat uit taxonomisch specialisten en waarnemers.
EIS Kenniscentrum Insecten heeft als doelstelling:
“Het bevorderen en verrichten van faunistisch onderzoek aan de Nederlandse ongewervelden, zowel door wetenschappelijke onderzoekers als vrijwilligers, mede gericht op bewustwording van het belang van ongewervelde dieren voor natuur en samenleving.”
We onderzoeken de verspreiding, levenswijze en biotoop van insecten en andere ongewervelden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door specialisten en waarnemers.
We dragen onze kennis uit via onze nieuwsbrieven, social media, het magazine Insecten en andere publicaties. We geven cursussen en presentaties en organiseren events, zoals de Landelijke Insectendag.
We doen opdrachten voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers: van de landelijke overheid, provincies en gemeenten tot natuurbeheerders en onderwijsinstellingen.
We publiceren over het voorkomen en de bescherming van Nederlandse ongewervelde dieren in eigen media en daarbuiten.
We streven ernaar de Nederlandse insecten en andere ongewervelde dieren zo compleet mogelijk in kaart te brengen, in nauwe samenwerking met specialisten en waarnemers. De kennis maken we beschikbaar voor onderzoekers en natuurliefhebbers via een grote diversiteit aan publicaties. EIS Kenniscentrum Insecten is een non-profitorganisatie. Opbrengsten uit opdrachten worden volledig besteed aan het ondersteunen van onderzoek, publicaties en natuurbescherming.
De organisatie bestaat uit een team van werknemers die het bureau vormen en een bestuur dat toezicht houdt. De achterban van EIS bestaat uit taxonomisch specialisten en waarnemers.
Op het bureau is veel expertise aanwezig over ongewervelde dieren. De medewerkers ondersteunen specialisten die in hun vrije tijd onderzoek doen in het veld, in natuurhistorische collecties en in de literatuur. Daarnaast worden waarnemers opgeleid en gestimuleerd om waarnemingen door te geven via Waarneming.nl. Vanuit het bureau worden atlasprojecten opgezet, publicaties voorbereid en cursussen en events georganiseerd. De medewerkers voeren ook opdrachten uit, voor diverse maatschappelijke partijen.
Er zijn tientallen taxonomisch specialisten aangesloten bij EIS. Zij bestuderen in hun vrije tijd ieder een bepaalde diergroep. Zij stellen de soortenlijst voor Nederland vast en publiceren nieuwe informatie in vakbladen. Hier is het overzicht van betrokken specialisten te vinden.
Vroeger was insectenonderzoek echt specialistenwerk, maar tegenwoordig kan een veel grotere groep natuurliefhebbers bijdragen aan de kennis. De komst van Waarneming.nl, betere camera’s op je mobiel en verbeterde beeldherkenning spelen daarbij een grote rol.
Als donateur ontvang je magazine Insecten en/of Entomologische Tabellen.
EIS
Kenniscentrum
Insecten
Postadres:
EIS Kenniscentrum Insecten
Postbus 9517
2300 RA Leiden
T: (+31) 071 7519314
Bezoekadres:
Darwinweg 2
2333 CR Leiden