RTV Utrecht: Grote bijensterfte in provincie, hoe komt het en hoe lossen we dit op?

Delen via:
Jelle Baars

RTV Utrecht heeft een artikel gepubliceerd over de oorzaken van én mogelijke oplossingen voor de teruglopende insectenstand in de provincie Utrecht, getiteld: “Grote bijensterfte in provincie, hoe komt het en hoe lossen we dit op?”

RTV Utrecht schrijft:
“In de provincie Utrecht – bij Bijenoase ’t Sluisje in Zeist – neemt het aantal wilde én honingbijen enorm af. Van de 64 bijensoorten die er drie jaar geleden werden geteld, is nog minder dan de helft over. Het is een beeld dat op meerdere plekken in de provincie terugkomt. Dit komt door het verdwijnen van wilde planten en bloemen, en de hoge concentraties gif in onze omgeving. Toch is er niet alleen maar slecht nieuws, blijkt uit een rondgang door de provincie.”

Vorig jaar is bijvoorbeeld de zeldzame zoenwaterzweefvlieg aangetroffen in natuurgebied De Blauwe Hel bij Veenendaal. Collega Theo Zeegers ging met een verslaggever op zoek naar deze soort. Het natuurgebied is vrij geïsoleerd van menselijke activiteiten zoals landbouw en is niet toegankelijk voor publiek. Daarom kan de populatie zoenwaterzweefvliegen zich daar beter handhaven.

Sonne Copijn vertelt daarentegen over de achteruitgang van bijen bij Bijenoase ’t Sluisje in Zeist. Bij gif wordt vaak gedacht aan landbouwgif, maar dit is niet de enige bron, legt Copijn in de bijenoase uit. “Veel gif komt bijvoorbeeld uit vlooienbanden van honden en katten.” 

Maarten Schrama neemt de verslaggever mee op een wandeling door het voedselbos in Haarzuilens. Hij ziet veel insecten in het voedselbos. “Dat komt door de grote rijkdom aan verschillende bloemen en planten, die trekken insecten aan. We moeten niet alles maaien en proberen te beheren. Laat de planten door elkaar groeien en stop met het gebruik van gif, dan komen veel insecten vanzelf terug.” 

Lees het artikel en bekijk de opnames hier

Delen via:

BEKIJK OOK EENS