De bescherming van de natuur in Nederland is geregeld middels de Omgevingswet. De Europese regelgeving op het gebied van natuurbescherming, zoals de Habitatrichtlijn, is integraal overgenomen in deze wet. Daarnaast zijn er andere beschermde soorten die landelijke bescherming genieten.
Er zijn maar weinig insecten of ongewervelden die wettelijk beschermd zijn. Voorbeelden zijn het vliegend hert, de brede geelgerande waterroofkever en de zeggekorfslak. Voor veel van deze soorten heeft EIS ervaring met monitoring en het opstellen van bescherming- of beheerplannen, op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau.
Behalve deze wettelijk beschermde soorten zijn er verschillende soorten die doelsoorten zijn binnen het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL), waaronder enkele sprinkhanen en libellen. Daarnaast zijn er nog diverse groepen waarvoor Rode Lijsten zijn opgesteld. Voorbeelden hiervan zijn zweefvliegen en wilde bijen. Voor al deze groepen is EIS in staat om beheer- of beschermingsplannen op te stellen. Uitgangspunt hierbij is een integrale aanpak waarbij de soort of groep in kwestie een boegbeeld vormt voor een veel grotere groep aan soorten die profiteren van de voorgestelde maatregelen. Meer informatie over bescherming van ongewervelden in Nederland vind je hier.
Wil je meer weten, neem dan contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.