Soort

Aziatische hoornaar

Vespa velutina

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die sinds 2017 in Nederland voorkomt. De soort is opgenomen op de Unielijst van de EU-exotenverordening, omdat ze schadelijk is voor honingbijen en inheemse insecten. Het menu van deze wesp bestaat namelijk voor een fors deel uit honingbijen. Imkers vrezen deze nieuwe bedreiging voor de toch al veelgeplaagde honingbijen. Er circuleren nogal wat sensatieverhalen over hoornaars op het internet, maar zowel de Aziatische als de Europese hoornaar zijn normaal niet agressief. Alleen als hun nest verstoord wordt kunnen ze mensen aanvallen.

Orde: Vliesvleugeligen (Hymenoptera)
Familie: Plooivleugelwespen (Vespidae)
Exoot: Ja
Voorkomen: Vrij algemeen
Habitat: Aziatische hoornaars kunnen in allerlei biotopen voorkomen, vergelijkbaar met de hoornaar. Vereisten zijn de aanwezigheid van bomen om in te nestelen en de aanwezigheid van veel, wat grotere insecten. In Frankrijk komt de Aziatische hoornaar voor in zowel bossen als stedelijke en agrarische gebieden (Villemant et al. 2011).
Bescherming en beleid: EU-exotenverordening (1143/2014)
Siga (CC BY-SA 3.0) Wikipedia

Herkenning

Aziatische hoornaars zijn nog steeds vele malen zeldzamer dan Europese hoornaars en andere soorten die er oppervlakkig op lijken. Denk je een Aziatische hoornaar gezien te hebben? Controleer dan eerst heel goed hoe je ze kunt herkennen! De Aziatische hoornaar is grotendeels zwart. De kop is zwart, maar het gezicht is oranje van kleur. Het borststuk is helemaal zwart. Op het zwarte achterlijf loopt achteraan een brede oranje band en vooraan een smalle gele band. De poten zijn zwart en geel. De koninginnen worden maximaal 30 mm groot en de werksters zijn tussen de 17 en 24 mm groot.

Jean Haxaire

Aziatische hoornaar met de belangrijkste kenmerken aangegeven.

Hans Jonkman

Europese hoornaar met de belangrijkste kenmerken aangegeven.


Vondst in Nederland

Op 17 september 2017 zette Ron van der Roer enkele foto’s van een Aziatische hoornaar op Waarneming.nl. Hij vond de versufte wesp op het pad langs zijn moestuin in Dreischor (Schouwen-Duiveland). De determinatie werd bevestigd en hiermee is dit de eerste zekere vondst van deze soort in Nederland.


Verspreiding

De Aziatische hoornaar komt van oorsprong voor in Azië en is van daaruit per ongeluk in Europa geïmporteerd. Inmiddels komt de soort op vele plekken voor in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Duitsland en ook uit België zijn er al diverse meldingen. In 2016 werd de Aziatische hoornaar voor het eerst in Engeland gevonden. Gezien de gestage noordwaartse opmars in Europa was het dus een kwestie van tijd voordat ze in Nederland zou opduiken.


Waarnemingen doorgeven

In het zeldzame geval dat je daadwerkelijk een Aziatische hoornaar tegenkomt wil je natuurlijk weten wat je moet doen. Dat hangt af van het jaargetijde, maar wat altijd van belang is, is dat er bewijs geleverd wordt doormiddel van een foto. Voer deze daarna in op Waarneming.nl, dat kan ook zonder account via deze link. Wanneer jouw vondst is bevestigd zijn er twee opties. In het voorjaar, t/m mei ongeveer, vliegen er alleen koninginnen. Die kunnen dan meteen in de vriezer worden gedaan, en dan is het stichten van een nest voorkomen. Vanaf mei komen er echter werksters bij, en heeft het geen zin meer om deze te doden. Je kunt dan het best die werksters gebruiken om ze te volgen waar ze heen vliegen. Dan kan met een simpel zelf te maken “wiekpot”. Zie in deze video van het Vlaams bijeninstituut hoe dat werkt.

Delen via:

Ook interessant