Subgroep

Rivierkreeften

Superfamilie Astacoidea

Rivierkreeften behoren tot de grootste ongewervelden van het zoete water. Van nature komt in ons land alleen de Europese rivierkreeft voor. Met de introductie van een tiental soorten exotische rivierkreeften uit Amerika en Azië is ook de kreeftenschimmel geïntroduceerd, waardoor de Europese rivierkreeft is teruggedrongen tot een sterk bedreigde populatie in Gelderland. De exotische kreeften hebben zich  inmiddels sterk uitgebreid. Vooral de rode Amerikaanse rivierkreeft heeft een grote impact op zoetwaterecosystemen.

Bram Koese

Specialist: Bram Koese

E: bram.koese@naturalis.nl

Voorkomen in Nederland

EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis onderzoeken het voorkomen van rivierkreeften in Nederland. De afgelopen twintig jaar is het aantal soorten invasieve zoetwaterkreeften verdubbeld. Veel van deze (en eerder gemelde kreeften) hebben zich bovendien explosief uitgebreid. Hierdoor vormen ze inmiddels een opvallend fauna-element in grote delen van ons land. EIS kenniscentrum Insecten hoopt de ontwikkelingen op kreeftengebied in Nederland op de voet te kunnen volgen. 


Waarnemingen

Kreeftenwaarnemingen (bij voorkeur vergezeld van een foto!) en krantenknipsels kunnen worden doorgegeven en ingevoerd op Waarneming.nl


Netwerk Ecologische Monitoring

EIS Kenniscentrum Insecten organiseert om de zes jaar een gestandaardiseerde, landelijke monitoring met hulp van vrijwilligers.

Soorten

Jozef Pennestorfer

Europese rivierkreeft

Bram Koese

Rode Amerikaanse rivierkreeft